Feliatoare vegetale profesionale
In bucatariile profesionale de restaurant, catering, cantina sau fast food curatarea si taierea de legume si fructe este una din activitatile cele mai consumatoare de timp. Bucatarii profesionisti stiu ca prepararea fructelor si a legumelor in cantitati imense consuma mult timp si chiar daca multi se bucura sa-si arate indemanarea, nu este intotdeauna cea mai buna decizie in economia timpului unei unitati de alimentatie publica.
Unul dintre cele mai importante aspecte, in ce priveste felierea vegetalelor este, ati ghicit, consistenta. Ceea ce inseamna ca taierea fructelor si legumelor trebuie sa fie facuta la aceeasi grosime si forma pastrand, pe cat posibil omogenitatea si consistenta materiei prime. De ce, v-ati putea intreba.
Raspunsul este destul de simplu si incepe cu o intrebare: cum v-ar placea sa fiti la restaurant la masa cu mai multe persoane , iar cartofii din garnitura dv sa fie cruzi la mijloc , in timp ce ai sotiei sunt prea prajiti, poate chiar arsi? Doar ati comandat aceeasi garnitura de cartofi la cuptor si i-ati primit in acelasi timp. E adevarat ca feliile dv de cartofi sunt mai mari si ai sotiei sunt mai pricajiti …Asa ceva nu se poate intampla intr-un restaurant care se respecta veti spune. Dar, dand putin filmul inapoi si aruncand un ochi in bucataria acelui restaurant, mai precis in zona de feliere a legumelor vom vedea 2 aspecte importante:
1. Cartofii au fost taiati manual la dimensiuni diferite de un ajutor de bucatar care a obosit dupa cateva ore in care numai asta a facut si si-a pierdut concentrarea
2. Cartofii mari au fost pusi la un loc cu cartofii mici si dati la feliat, iar ajutorul de bucatar i-a feliat cum i-au venit la mana, apoi i-a trimis la pregatit tot cu i-au venit la mana
Pentru a imbunatati calitatea si a reduce timpul necesar felierii de fructe si legume s-au inventat aparatele sau masinile profesionale de taiat legume si fructe. In bucataria comerciala contemporana un robot de taiat legume este o necesitate de baza. Exista, totusi un numar de diverse unelte de pregatire a legumelor care taie si feliaza astfel incat este important sa stiti care sunt nevoile dvs. inainte de a cantari optiunile.
Secretele legumelor taiate perfect?
Legumele dau culoare farfuriei si permit crearea unei palete diverse de gusturi. Unele sunt mai usor de taiat decat altele, insa, toate legumele, fara exceptie, pot fi taiate perfect cu unealta potrivita.
Prima intrebare este : mecanic sau automat?
Doriti sa mergeti pe o varianta mecanica unde schimbati manual si ajustati marimea cuburilor, rondelelor, bastonaselor taiate s.a.m.d. ? Feliatorul mecanic are farmecul lui rustic, vintage sa-i spunem asa si poate fi util atunci cand nua veti cantitati foarte mari de legume de pregatit. De fapt in multe bucatarii profesionale taietoarele manuale se folosesc in paralel cu cele automate.
Avantajele feliatoarelor mecanice sunt evidente: aceeasi forma, grosime si dimensiune, cost mai redus de achizitie. Dezavantajele ar fi: prepara o cantitate mai mica de legume/fructe in timpul dat, riscul de accidentare crescut pt angajati, rezultatele depind de indemanarea celui care le foloseste, mai mult spatiu necesar pentru depozitarea lor, pentru ca va trebui sa cumparati destul de multe modele ca sa ajungeti la aceeasi diversitate de forme, dimensiuni si grosimi ca la o masina de taiat legume automata.
Daca alegeti sa mergeti pe versiunea automata veti avea din start diversitate garantata . Chiar la cel mai simplu feliator de vegetale automat aveti disponibile 50 de discuri de feliere care va permit crearea a 70 de stiluri diferite de taiere. Deci la avantaje putem trece: diversitate, rezultate garantate, aceeasi forma, aceeasi marime, aceeasi grosime indiferent de priceperea celui care opereaza masina de feliat. Ca dezavantaje putem vede: costul de achizitie mai ridicat si tentatia constanta de a diversifica meniul. Daca tot poti taia in atatea feluri, de ce sa-ti limitezi imaginatia, nu?
A doua intrebare : capacitate mare sau mica… sau medie?
Capacitatea echipamentului trebuie aleasa un pic peste nevoile pe care le estimati in momentul de fata. De ce? Simplu. Va doriti sa cresteti , nu? Trebuie sa alegeti un echipament fiabil, care sa va ajute la orele de varf, care sa va faca procesul de preparare mai usor, mai rapid. De aceea, daca va permiteti este indicat sa mergeti spre o capacitate de preparare superioara nevoilor dv actuale. Oricum durata medie de utilizare a unui cutter de legume este in jur de 5 ani tip sufficient pt a va amortiza investitia. La cutterele automate de taiat legume oferite de Topk Utilaje Alimentare puteti adauga accesorii suplimentare care va permit procesare suplimentara a legumelor.
Posibilitatile sunt aproape nelimitate:
Unui aparat de feliat legume si fructe automat vandut de Topk Utilaje Alimentare ii puteti adauga diferite accesorii care va maresc ‘’repertoriul’’ culinar- puteti adauga un cutit special pt razuit mozzarella, sau unul pt razuit parmesan, puteti schimba discurile cu unele de tocat carne, puteti adauga un accesoriu care face piure , sau puteti adauga lame special concepute pt afolosi acelasi apparat la framantat aluat. Practic, cu cat meniul dv se diversifica , puteti adauga mai multe accesorii care sa satisfaca necesitatile bucatariei dumneavoastra comerciale.
Cu feliatorul de vegetale potrivit cu siguranta nu veti fi pus niciodata in situatia de a explica unui client de ce cartofii lui la cuptor sunt mai cruzi si mai mari iar ai sotiei sunt mai marunti si mai arsi.
Noi, la Topk Utilaje Alimentare ne straduim sa oferim clientilor echipamente care sa simplifice managerierea bucatariilor horeca si sa imbunatateasca aspectul si calitatea preparatelor din farfurie, de aceea inclinam spre a recomanda cu preponderenta feliatoarele automate. Pentru mai multe detalii despre gama completa de masini profesionale de taiat si preparat legume click aici.