Utilaje Brutarie

Romanii consuma in medie 8 kg de paine pe cap de locuitor- potrivit unei statistici UE. Asta inseamna ca fiecare roman cumpara o franzela sau o paine de 500 gr la fiecare 2 zile, ceea ce ne face fruntasi in Europa la consumul de paine. Cu toate acestea, numarul de brutarii artizanale sau de cartier este sub media europeana , sectorul fiind sub-dezvoltat. Este unul din domeniile de mica productie in care este loc suficient de crestere iar subventiile si programele UE incurajeaza investitia in astfel de afaceri.

Painea are un loc special pe masa si in inimile romanilor iar deschiderea unei mini-brutarii se poate face destul de facil. Lista de echipamente necesare este simpla iar afacerea se poate extinde treptat, prin adaugarea de echipamente pentru a mari capacitatea de productie acolo unde este necesar. Locatia este importanta insa nu esentiala pentru a garanta succesul, ca in cazul covrigariilor. Pentru o brutarie artizanala aveti nevoie de un spatiu restrans- se poate incepe cu cca 80mp unde sa fiti racordati la apa, canalizare, curent electric si gaze. Brutariile de cartier de odinioara si mirosul de paine proaspata sunt una din nostalgiile romanilor si am vazut pana acum suficiente astfel de afaceri, care au succes rasunator, in locatii unde carmangerii, patiserii sau covrigarii nu au reusit sa se mentina prea mult pe piata.

Rata de succes pentru o brutarie implica 3 factori: Utilaje de panificatie/brutarie de calitate, un brutar sau plamaditor de paine care stie ce face si este dedicat afacerii si ingredientelor de calitate. Daca bifati aceste 3 componente si va amplasati locatia intr-o zona populata, mirosul magic de paine proaspata si calitatea produselor va face restul de promovare.

Utilaje necesare intr-o brutarie

Pentru a putea functiona in parametri optimi, este indicat ca in brutaria dumneavoastra sa se regaseasca: cernator de faina, malaxor aluat special pentru brutarie, portionator aluat, formator rotund, formator de franzela sau de baghete, dospitor, cuptor brutarie. De asemenea pe langa echipamente, trebuie sa gasim si accesorii precum: panacoade, carucioare pentru panacoade, carucioare pentru tavi si tavi.

Pentru brutariile de mari dimensiuni, trebuie sa luati in considerare ca veti avea nevoie si de predospitor, masina de facut grisine si masina de feliat paine, precum si de lift, care va ridica panacoadele pentru a le pune in cuptor.

Le vom lua pe toate pe rand ca se ne facem o idee despre fiecare.

CERNATOR FAINA

Folosit pentru aerarea fainii si indepartarea impuritatilor. Este un pas absolut necesar, prin cernere faina ‘’se curata’’ , proces ce duce la imbunatatirea reactiilor de oxidare ulterioare. Ca rezultat painea facuta din faina cernuta va fi mai alba, mai pufoasa si mai putin lipicioasa.

Recomandarea specialistilor Topk Utilaje Alimentare: Aici

MALAXOR ALUAT

Este poate una din cele mai bune inventii din domeniul brutariei, avand in vedere ca va permite sa scurtati considerabil timpul de framantare a aluatului si va scuteste de efortul fizic, crescandu-va productivitatea.

Timpul de amestecare este mai scurt decat la masinile traditionale de malaxare a aluatului.

Recomandarea specialistilor Topk Utilaje Alimentare: Aici

PORTIONATOR VOLUMETRIC DE ALUAT

Aluatul pregatit se varsa din cuva malaxorului in acest portionator, care va portiona la un gramaj exact presetat sarjele de aluat, in functie de ce anume doriti sa pregatiti din ele: paine pave, chifle , baghete, franzele etc – fiecare cu gramajul ei.

Recomandarea specialistilor Topk Utilaje Alimentare: Aici

MODELATOR DE ALUAT

Modelatorul de aluat in general rotunjeste aluatul brut iesit din portionator facandu-l usor de aranjat in forma dorita pentru painea ce iese din mainile brutarului.

Recomandarea specialistilor Topk Utilaje Alimentare: Aici

CABINETUL DE FERMENTARE / DOSPITOR

Ajuta aluatul sa creasca , intr-un timp mai scurt si cu o temperatura si umiditate controlata. Astfel produsele rezultate vor avea mereu aceeasi consistenta, gust , textura.

Unitatea de Climatizare asigura umiditatea si temperatura in interiorul cabinetului de fermentatie. Umiditate:% 60 RH /% 95 RH. Temperatura de incalzire: +20 ºC / + 50 ºC. Putere electrica: 6,5 Kw, 380 V, 50 Hz. Capacitate: 2 cărucioare.

Dospitorul are 154 cupe, dimensiunile fiecarei cupe sunt de 16×16 cm. Fiecare linie are 7 cupe, in total sunt 22 de linii si 1 piesa suplimentara pentru piesele de schimb.

Recomandarea specialistilor Topk Utilaje Alimentare: Aici

CUPTOR DE BRUTARIE

Static sau rotativ , electric sau pe gaz , in functie de dotarile din locatie si de tipul de paine si produse de brutarie/panificatie pe care doriti sa le produceti . Cuptorul de paine este inima afacerii dumneavoastra- el trebuie sa fie performant, bine izolat, sa atinga temperaturi inalte si sa coaca uniform.

Recomandarea specialistilor Topk Utilaje Alimentare: Aici

Desi cuptoarele par relativ asemanatoare la exterior, fiecare are propriile caracteristici de coacere si avantaje diferite. De obicei, diferentele se regasesc in modul de distributie a caldurii, tipul de materiale folosite la construirea cuptorului, dar si modul in care produc aburul necesar in procesul de coacere.

La achizitionarea de utilaje de panificatie trebuie acordata o atentie sporita asupra calitatii, fiabilitatii si productivitatii lor. In ceea ce priveste cuptorul, este necesar sa consultati un specialist la alegerea acestuia. In functie de tipul de paine pe care doriti sa il realizati si de cantitatea zilnica de paine pe care preconizati ca o veti vinde.

Tehnicienii Topk Utilaje Alimentare, va stau la dispozitie pentru orice recomandare in materie de cuptor de panificatie si utilaje de brutarie.